Media

“In een nieuwe samenleving is er eerlijke en onafhankelijke nieuwsgeving met volop ruimte voor verschillende visies. Nieuws is laagdrempelig en vrij beschikbaar voor iedereen, met behoud van privacy. De vrijheid van meningsuiting wordt gerespecteerd.”

Helaas staat de journalistiek momenteel zwaar onder druk. Visies die niet voldoen aan het overheidsstandpunt worden veelal genegeerd of gecensureerd. En mensen die ongewenst nieuws verkondigen worden belachelijk gemaakt of als complotdenker weggezet. Het zijn surrealistische tijden. Maar juist nu is het belangrijker dan ooit dat mensen zich bewust worden van wat er werkelijk gaande is!

Bewustwording ontstaat niet door alleen het NOS-journaal te kijken of de reguliere mediakanalen te volgen. Voor bewustwording zul je zelf actief op zoek moeten gaan naar de waarheid achter Het Verhaal. Er zijn gelukkig vele alternatieve en onafhankelijke nieuwsbronnen die andere visies op de werkelijkheid geven. We nodigen je hierbij uit om je te verdiepen in de materie en zélf je eigen conclusies te trekken.

Fysieke kranten en boeken

Fysieke kranten en boeken hebben juist nu een toegevoegde waarde, aangezien je ze fysiek in je bezit kunt hebben en kunt nalezen op het moment dat jou uitkomt. Informatie op internet is vluchtig en kan ineens aangepast of verdwenen zijn.

Sinds 2020 zijn er drie goede onafhankelijke papieren kranten die het andere nieuws in beeld brengen:

  • Gezond Verstand is een onafhankelijk blad dat elke twee weken verschijnt. Gezond Verstand is een stichting zonder winstoogmerk. De stichting is werkzaam in het algemeen belang en heeft tot doel kwalitatief goede en juiste berichtgeving over gebeurtenissen in Nederland, Europa en in de rest van de wereld te ondersteunen en stimuleren. De hoofdredacteur is Karel van Wolferen, emeritus-hoogleraar Universiteit van Amsterdam en oud-correspondent NRC.
  • De Andere Krant is een initiatief vanuit de stichting KnowledgeMatters. Het doel van De Andere Krant is om het publieke debat te verbreden en de andere kant van het nieuws te tonen. De krant is gestart als periodieke thema-krant en zal vanaf september 2021 wekelijks verschijnen. In de weekkrant worden de vragen gesteld die in de reguliere media niet aan de orde komen. Daarnaast gaat de krant berichten over de vele inspirerende nieuwe initiatieven die worden ontplooid in de samenleving.
  • Onafhankelijke Pers Nederland is een stichting zonder winstoogmerk en wordt bemand door vrijwilligers die zich inzetten voor een Open, Eerlijk en Bewust Nederland. Naast online nieuws, live uitzendingen en interviews brengen ze ook zo’n 6x per jaar een papieren krant uit. Met de krant wil OPN bijdragen aan het redden van onze vrijheid door een kritisch tegengeluid terug te brengen in het Nederlandse medialandschap.

Lees je liever boeken, bekijk dan dit overzicht met een selectie van boeken die een andere visie op de werkelijkheid weergeven.

Informatieve websites

In Nederland zijn vele mensen actief om waarheden en achtergronden te ontdekken en delen. Er is een divers en breed aanbod ontstaan van onafhankelijke inzichten en vrije berichtgeving. Onderstaand noemen we er een aantal (alfabetisch):

Om je te helpen je horizon te verbreden en interessante initiatieven te ontdekken, vind je hieronder een overzicht van nog veel meer onafhankelijke nieuwsbronnen, met linkjes naar de betreffende websites:

En op de website van Frans Heslinga vind je een aantal interessante video’s die je een andere kijk geven op diverse onderwerpen. Zoals altijd is het belangrijk om zelf je eigen onderzoek te doen en daarna pas jouw standpunt te bepalen.

Nieuws volgen via RSS-feeds

De sterk groeiende hoeveelheid blogs, video’s en nieuws-websites maakt het steeds tijdrovender om alle sites te bezoeken en te controleren op nieuwe inhoud. Via RSS-feeds kun je je gratis abonneren op websites die je vaak bezoekt. Via een zogenaamde RSS-reader zie je automatisch de nieuwe artikelen of berichten die op die websites verschenen zijn. Je vindt hier meer informatie om er zelf mee aan de slag te gaan.

Onderstaand zijn een aantal interessante RSS-feeds van onafhankelijke nieuwsbronnen te vinden die je kunt volgen. Ze zijn per categorie verzameld:

Kant en klare RSS-feed Reader

Voor een kant en klare Reader willen we je attenderen op de HoeZitHetNuEcht RSS-feed Reader. Deze Reader maakt het mogelijk om een breed aanbod van onafhankelijk nieuws eenvoudig te volgen op je eigen computer of laptop. In de Reader kun je zélf instellen welke nieuwsbronnen je wel en niet wilt zien. Je kunt ook zelf nieuwsbronnen toevoegen die geen onderdeel zijn van de start-selectie. De Reader is gratis beschikbaar en te gebruiken op computers die werken met Windows, macOS of Linux.

De Reader werkt lokaal en dus decentraal. De software verwerkt het nieuws onafhankelijk van de HoeZitHetNuEcht-website. Ook de zoekacties in het zoek-veld zijn en blijven lokaal. Jouw nieuwsselectie, in eigen beheer, zonder cookies en zonder Big Tech! Onderstaand tref je enkele afbeeldingen aan van de Reader om je een beeld te geven van hoe het er uit ziet. (Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.)

Zie voor meer informatie: https://hoezithetnuecht.nl/reader. Onderaan die webpagina staan ook de links om de Reader gratis te downloaden en om de Gebruikershandleiding te bekijken.


- Aanvullingen zijn van harte welkom. Daarmee kun je ook anderen inspireren! -