Media

“In een nieuwe samenleving is er eerlijke en onafhankelijke nieuwsgeving met volop ruimte voor verschillende visies. Nieuws is laagdrempelig en vrij beschikbaar voor iedereen, met behoud van privacy. De vrijheid van meningsuiting wordt gerespecteerd.”

Helaas staat de journalistiek momenteel zwaar onder druk. Visies die niet voldoen aan het overheidsstandpunt worden veelal genegeerd of gecensureerd. En mensen die ongewenst nieuws verkondigen worden belachelijk gemaakt of als complotdenker weggezet. Het zijn surrealistische tijden. Maar juist nu is het belangrijker dan ooit dat mensen zich bewust worden van wat er werkelijk gaande is!

Bewustwording ontstaat niet door alleen het NOS-journaal te kijken of de reguliere mediakanalen te volgen. Voor bewustwording zul je zelf actief op zoek moeten gaan naar de waarheid achter Het Verhaal. Er zijn gelukkig vele alternatieve en onafhankelijke nieuwsbronnen die andere visies op de werkelijkheid geven. We nodigen je hierbij uit om je te verdiepen in de gebeurtenissen en zélf je eigen conclusies te trekken. Op deze pagina vind je informatie over onafhankelijke kranten, boeken, nieuwsbronnen en nieuwsoverzichten via RSS-feeds.

Fysieke kranten / Magazine

Papieren kranten hebben juist nu een toegevoegde waarde, aangezien je ze fysiek in je bezit kunt hebben en kunt nalezen op het moment dat jou uitkomt. Informatie op internet is vluchtig en kan ineens aangepast of verdwenen zijn.

Sinds 2020 zijn er drie goede onafhankelijke kranten die het andere nieuws in beeld brengen:

  • Gezond Verstand is een onafhankelijk blad dat elke twee weken verschijnt. Gezond Verstand is een stichting zonder winstoogmerk. De stichting is werkzaam in het algemeen belang en heeft tot doel kwalitatief goede en juiste berichtgeving over gebeurtenissen in Nederland, Europa en in de rest van de wereld te ondersteunen en stimuleren. De hoofdredacteur is Karel van Wolferen, emeritus-hoogleraar Universiteit van Amsterdam en oud-correspondent NRC.
  • De Andere Krant is een initiatief vanuit de stichting KnowledgeMatters. Het doel van De Andere Krant is om het publieke debat te verbreden en de andere kant van het nieuws te tonen. De krant is gestart als periodieke thema-krant en zal vanaf september 2021 wekelijks verschijnen. In de weekkrant worden de vragen gesteld die in de reguliere media niet aan de orde komen. Daarnaast gaat de krant berichten over de vele inspirerende nieuwe initiatieven die worden ontplooid in de samenleving.
  • Onafhankelijke Pers Nederland is een stichting zonder winstoogmerk en wordt bemand door vrijwilligers die zich inzetten voor een Open, Eerlijk en Bewust Nederland. Naast online nieuws, live uitzendingen en interviews brengen ze ook zo’n 6x per jaar een papieren krant uit. Met de krant wil OPN bijdragen aan het redden van onze vrijheid door een kritisch tegengeluid terug te brengen in het Nederlandse medialandschap.

Begin 2022 is Stichting We Are Pioneers gestart met het magazine We Are Pioneers. Een glossy magazine met inspirerende interviews en gesprekken met de Pioneers van nu, mensen die al bezig zijn met bijzondere en hartverwarmende initiatieven om de wereld mooier te maken.

We willen hier ook graag het burgerinitiatief Hoe Nu Verder? onder de aandacht brengen. Dit is een initiatief van De Andere Krant i.s.m. onafhankelijke media en enkele bezorgde burgers. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te informeren en om het maatschappelijk debat op gang te brengen over belangrijke onderwerpen die ons – in het bijzonder in deze tijd – allemaal aangaan. Denk aan thema’s zoals democratie, grondrechten, economie en gezondheid. De krant is op 7 maart 2022 als eenmalige uitgave op ieder adres in Nederland bezorgd. Je kunt de Hoe Nu Verder-krant hier downloaden.

Boeken

Bekijk voor informatieve boeken bijvoorbeeld het Boekenoverzicht van HoeZitHetNuEcht.nl, met een selectie van boeken die een andere visie op de werkelijkheid geven en ter inspiratie voor het realiseren van een nieuwe samenleving. Je vindt hier boeken in de categorieën: economie, gezondheid, voeding, nieuwe samenleving, positief, spiritueel, bewustmakend, digitalisering, politiek en alternatief.

Nu er op internet steeds meer informatie verdwijnt, worden fysieke boeken steeds belangrijker om kennis en inzichten te behouden.

Informatieve websites

In Nederland zijn vele mensen actief om waarheden en achtergronden te ontdekken en delen. Er is een divers en breed aanbod ontstaan van onafhankelijke inzichten en vrije berichtgeving. Onderstaand noemen we er een aantal (alfabetisch):

Om je te helpen je horizon te verbreden en interessante nieuwe initiatieven te ontdekken, heeft HoeZitHetNuEcht.nl een overzicht gemaakt van interessante onafhankelijke nieuwsbronnen. Ze zijn ingedeeld per nieuwscategorie en je vindt er ook gelijk de linkjes naar de betreffende websites:

HoeZitHetNuEcht
Overzicht Onafhankelijke Nieuwsbronnen
[klik op deze link om het overzicht te bekijken]

Het is – juist nu – heel belangrijk om zelf je eigen onderzoek te doen en daarna pas jouw standpunt te bepalen.

Startpagina Mediacollectief

Een ander mooi nieuw initiatief dat we graag onder de aandacht brengen is Startpagina.Mediacollectief.nl met een overzicht van ruim 65 onafhankelijke nieuwsbronnen en een overzicht van evenementen om onze vrijheid te herstellen.

Televisie: Ongehoord Nederland

Vanaf 22 februari 2022 is iedere dinsdag en donderdag tussen 12.15 uur en 13.00 uur ‘Ongehoord Nieuws’ op TV bij NPO1. Omroepvereniging Ongehoord Nederland is opgericht door Arnold Karskens, die we o.a. kennen van het boek Journalist te koop, waarin hij onder de aandacht brengt dat de onafhankelijke journalistiek in deze tijd zwaar onder druk staat.

Nieuws volgen via RSS-feeds

De sterk groeiende hoeveelheid blogs, video’s en nieuws-websites maakt het steeds tijdrovender om alle sites te bezoeken en te controleren op nieuwe inhoud. Via RSS-feeds kun je je gratis abonneren op websites die je vaak bezoekt. Via een zogenaamde RSS-reader zie je automatisch de nieuwe artikelen of berichten die op die websites verschenen zijn. Je vindt hier meer informatie om er zelf mee aan de slag te gaan.

Onderstaand zijn een aantal interessante RSS-feeds van onafhankelijke nieuwsbronnen te vinden die je kunt volgen. Ze zijn per categorie verzameld:

Kant en klare RSS-feed Reader

Voor een kant en klare Reader willen we je attenderen op de HoeZitHetNuEcht RSS-feed Reader. Deze Reader maakt het mogelijk om een breed aanbod van onafhankelijk nieuws eenvoudig te volgen op je eigen computer of laptop. In de Reader kun je zélf instellen welke nieuwsbronnen je wel en niet wilt zien. Je kunt ook zelf nieuwsbronnen toevoegen die geen onderdeel zijn van de selectie. De Reader is gratis beschikbaar en te gebruiken op computers die werken met Windows, macOS of Linux.

De Reader werkt lokaal en dus decentraal. De software verwerkt het nieuws onafhankelijk van de HoeZitHetNuEcht-website. Ook de zoekacties in het zoek-veld zijn en blijven lokaal. Jouw nieuwsselectie, in eigen beheer, zonder cookies en zonder Big Tech. Onderstaand tref je enkele afbeeldingen aan van de Reader om je een beeld te geven van hoe het er uit ziet. (Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.)

Zie voor meer informatie over de RSS-feed Reader: https://hoezithetnuecht.nl/reader. Onderaan die webpagina staan ook de links om de Reader gratis te downloaden en om de Gebruikershandleiding te bekijken.

Meer informatie

Vereniging van Vrije Journalisten
De Vrije Omroep – onafhankelijke journalistiek
Het Andere Nieuws – videoverzamelsite voor de nieuwe media
Stichting De Groene Rekenkamer – onafhankelijke wetenschappers voor cijfermatige controle van economische en/of wetenschappelijke aannames, berekeningen alsmede de daar aan gekoppelde conclusies
#voortschrijdendinzicht – verbindend initiatief dat een brug wil slaan tussen mensen die al langer twijfels hadden en mensen die nu ook vragen beginnen te stellen


- Aanvullingen zijn van harte welkom. Daarmee kun je ook anderen inspireren! -