Internet & Communicatie

“In een nieuwe samenleving is de informatie-technologie gebaseerd op decentrale vrije software, waarbij menswaardigheid en privacy voorop staan. De technologie is voor iedereen laagdrempelig beschikbaar en wordt ingezet zodat de hele gemeenschap er voordeel van heeft.”

De internet- en communicatietechnologie biedt in de basis geweldige mogelijkheden. Maar helaas wordt ook de keerzijde van de technologie inmiddels duidelijk zichtbaar. Data-misbruik, privacyschending, censuur en manipulatie van de bevolking zijn aan de orde van de dag. De Big Tech-bedrijven en globale overheden willen ons in een QR-, controle- en testsamenleving manoeuvreren en dat heeft nog weinig met menselijkheid te maken.

Uiteindelijk bepalen we als mensen zelf hoe onze samenleving eruit ziet. Het is dus aan ons om andere keuzes te maken. Je kunt ervoor kiezen om de producten van de grote technologiebedrijven (Google, Microsoft, Apple, Facebook, etc.) niet meer te gebruiken. Er zijn vele goede decentrale alternatieven beschikbaar.

Kies voor écht vrije software

We hebben het dan over vrije software, waar niet een groot machtig en allesbepalend bedrijf achter zit.

Richard Stallman, de grondlegger van de vrije software beweging, heeft de vier vrijheden van echt vrije software vastgelegd:

  • De vrijheid om het programma te gebruiken zoals jij dat wilt, voor elk doel.
  • De vrijheid om de manier waarop het programma werkt te bestuderen, en om het aan te passen aan je behoeften. Beschikbaarheid van de broncode is noodzakelijk hiervoor.
  • De vrijheid om het programma te verspreiden, zodat je anderen kan helpen.
  • De vrijheid om het programma te verbeteren en te verspreiden, zodat de hele gemeenschap hier voordeel van heeft. Beschikbaarheid van de broncode is ook hiervoor noodzakelijk.

Een onderdeel van de vrije software beweging is dat je de broncode moet kunnen inkijken. Dat aspect is overgenomen door de Open Source beweging, die zonder Richard Stallman e.e.a. commercieel aantrekkelijk wilde maken. Open Source betekent dat de broncode open is, maar het negeert de overige vrijheden. Dus niet alle Open Source software is daadwerkelijk vrij.

Betere toepassingen

Waar mogelijk kun je het beste kijken naar decentrale oplossingen, zodat je niet afhankelijk bent van grootschalige gecentraliseerde cloud diensten zoals die van Facebook (waaronder WhatsApp en Instagram), Microsoft (waaronder Hotmail, Outlook, Skype, Teams, Office Web/365, Windows, Xbox, Azure cloud), Google (waaronder Gmail, YouTube en Android smartphones), Amazon (waaronder Prime en de AWS Cloud) en Apple (iPhone, iPad, macOS, etc).

Je kunt bijvoorbeeld beter kiezen voor de volgende toepassingen:

Webbrowser: Firefox of Brave
Zoekpagina: StartPage, DuckDuckGo of Qwant
E-mailprogramma: Thunderbird
Webmail met extra beveiliging: ProtonMail (gratis)
Office software: LibreOffice of OnlyOffice
Vertaalprogramma: DeepL Translator
Besturingssysteem computer: Linux
Kant en klare alt tech personal computer: Raspberry Pi (voor gevorderden)

Een aantal handige add-ons voor je internetbrowser:
Advertenties blokkeren Firefox: uBlock Origin
Cookies automatisch verwijderen Firefox: Cookie AutoDelete
Bescherming online privacy: Ghostery

Zie ook dit uitgebreide overzicht van alternatieven voor Google-producten:
https://www.techspot.com/news/80729-complete-list-alternatives-all-google-products.html

We willen hier niet alle toepassingen uitgebreid gaan omschrijven, maar als je op internet zoekt, dan vindt je veel informatie over écht vrije software. En kom je er zelf niet uit, vraag dan of een kennis met meer verstand van computers je wil helpen om de software te installeren.

Nieuwe internetprovider

Sinds november 2019 is er een nieuwe onafhankelijke, klantvriendelijke en transparante internetprovider: Freedom. Toen KPN destijds besloot om XS4ALL op te heffen, besloot een groep medewerkers van XS4ALL een nieuwe provider op te richten om het ‘oude’ gedachtegoed voor te zetten: een vrij, open en toegankelijk internet voor iedereen, waarbij veiligheid, privacy en kwaliteit de kernwaarden zijn. Freedom levert internetdiensten, glasvezel, televisie en telefonie.

Beperk gebruik smartphone

Het gebruik van je mobiele telefoon heeft, naast gemak, helaas ook een schaduwzijde.  Je wordt via je telefoon 24 uur per dag gevolgd, je informatievoorziening wordt gemanipuleerd en je wordt in een keurslijf gedwongen. Dat heeft nog weinig met vrijheid te maken. Een alternatief voor de smartphone van Apple of Google is bijvoorbeeld de Nokia 3310. Dit is niet de goedkoopste optie, maar wel een relatief goede keuze.

Zelfs als je mobiele telefoon uit staat ben je nog traceerbaar. Om volledig onzichtbaar te zijn voor mobiele netwerken kun je een afschermhoes voor je telefoon gebruiken.

De Big Tech-bedrijven zorgen er doelbewust voor om mensen verslaafd te maken aan het gebruik van hun smartphone. Hoeveel uur per dag ben jij met je smartphone bezig? Echt menselijk contact is zoveel waardevoller dan communicatie van scherm tot scherm. We willen je dan ook oproepen om je smartphone zo weinig mogelijk te gebruiken en bij voorkeur helemaal uit te zetten als je hem niet gebruikt. Wist je trouwens dat wifi zorgt voor een verstoring van je lichaamsprocessen? En wist je dat je een smartphone ook bedraad kunt gebruiken? Zie deze tips om straling te beperken.

Onderstaand benoemen we enkele toepassingen, waarvoor je geen smartphone nodig hebt.

DigiD via je vaste telefoon

Voor het gebruik van DigiD moet je inloggen met een sms-code. Dit hoeft niet via een mobiele telefoon te verlopen. Als je dat wilt, dan kun je ook via je vaste telefoonnummer een gesproken sms-code ontvangen.

Zie voor meer informatie:
https://www.digid.nl/inlogmethodes/sms-controle/#telefoonnummer-wijzigen/

Tweestaps-verificatie via browser

Tegenwoordig vereisen steeds meer ICT-toepassingen dat je gebruik maakt van tweestaps-verificatie. Er wordt dan vaak verwezen naar smartphone authenticators. Er zijn gelukkig ook authenticators die je als add-on kunt installeren in je webbrowser. Je hoeft dan nergens een account aan te maken en hebt geen smartphone nodig.

Maak je gebruik van Firefox? Dan kun je bijvoorbeeld deze gratis Authenticator installeren:
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/auth-helper/

Werkwijze:

  • Add-on toevoegen aan Firefox.
  • Zorg dat je het scherm van de gewenste toepassing hebt geopend waar de QR-code staat voor het in gebruik nemen van de tweestapsverificatie.
  • Klik in de menubalk van je computer op het Authenticator-icoontje.
  • Klik bovenaan het Authenticator-scherm op het vierkante vakje (met streepje in het midden) om de QR-code te zoeken.
  • Selecteer de QR-code die wordt weergegeven in het scherm bij tweestaps-verificatie op het beeldscherm van je computer (met je muis er een vak omheen selecteren). Het systeem vindt dan automatisch alle benodigde gegevens. En klaar!
  • De 6-cijferige code komt voortaan in beeld als je klikt op het icoontje.


- Aanvullingen zijn van harte welkom. Daarmee kun je ook anderen inspireren! -