Laten we beginnen… Tijdboek LuMens

Op 11 november kwam de eerste editie van het Tijdboek LuMens uit. Een prachtig vormgegeven boek met 32 inspirerende artikelen over het gezamenlijk realiseren van de nieuwe samenleving. Op de achterkant van het boek staat “Laten we beginnen…”. Ja, dat is precies hoe ik het zelf ook voel. En dat is ook precies de reden waarom wij zijn gestart met deze website. Laten we ons richten op wat we wél willen en gewoon gaan beginnen om samen die nieuwe samenleving te creëren.

Inmiddels is het voor velen wel duidelijk dat we als samenleving in een surrealistische situatie zijn belandt met een ‘verhaallijn‘ die gaat over controle en machtsmisbruik. Het is aan ons om uit die verhaallijn te stappen en samen vanuit onze eigen kracht een nieuwe wereld vorm te gaan geven. Een wereld gebaseerd op waarheid, vertrouwen, respect voor elkaar, verbinding, vrijheid en liefde. De grote vraag is hoe wat dat kunnen realiseren. En dat is ook waar dit nieuwe boek over gaat.

Tijden van verandering

De initiatiefnemer van het boek is Ferdinand van der Neut, die we o.a. kennen als woordvoerder van het Algemeen Burger Collectief (ABC). De eerste editie van het Tijdboek LuMens gaat over het thema Eenheid. Het woord Lumen betekent ‘licht’ in het Latijn. Een mooie woordkeus, want als mensheid staan we nu voor de grote transitie van de duisternis (controle en macht) naar het licht (vrijheid en liefde). Van een ik-gerichte naar een wij-gerichte samenleving. Het woord LuMens staat dan ook symbool voor de groei die wij als mens doormaken.

Uit LuMens: ‘’De nieuwe mens is aan het opstaan en deelt de aarde met ‘oude wereldmensen’. Deze ‘oude mens’ zit nog vast in het oude systeem van geld, bezit en schaarste. De oude mens heeft een sterke drang om zich vast te klampen aan het oude systeem. Want dat is altijd zijn realiteit geweest. Het voelt bekend en vertrouwd. De nieuw wereld is onbekend en eng’’. “Steeds meer mensen ontwaken en herzien hun realiteit. Ik zie in mijn visioen een mondiale bewustwording van wat het leven werkelijk is, en de fundamentele rol van liefde in de mens”.

Dat resoneert wel bij mij. De dualiteit is duidelijk zichtbaar in de samenleving. Groepen mensen worden tegen elkaar opgezet. ‘Verdeel en heers’. De ontwikkelingen rondom corona en de lockdowns zetten gelukkig ook aan tot nadenken over wat er nu eigenlijk gaande is en steeds meer mensen worden zich er van bewust dat hier iets heel duidelijk niet klopt. En dat we als samenleving een onwenselijke kant op gaan. Het is dan ook tijd om ‘het oude’ los te laten en niet meer blind te vertrouwen op instituties, overheden en zaken buiten onszelf. Het is belangrijk dat we weer gaan vertrouwen op onze eigen innerlijke kracht en intuïtie. En dat we zelf weer de verantwoordelijkheid nemen over onze realiteit.

Interview met Ferdinand van der Neut

In Café Weltschmerz ging Peter Toonen in gesprek met Ferdinand van der Neut over het Tijdboek LuMens en over de transitie die we als mensheid doormaken.

Ferdinand vertelt o.a. dat het belangrijk is om de dualiteit in zijn geheel te beschouwen. En dus ook de duisternis te benoemen. Door het oude bloot te leggen kun je zien wat er niet meer werkt, waarom het niet functioneert en waarom er een alternatief nodig is. Niet vanuit slachtofferschap of boosheid, maar wel om van te kunnen leren. De duisternis zet aan tot nadenken en bewustwording. Dit heeft een functie. Daar vanuit kun je dan gaan bouwen aan de nieuwe wereld en wat je wél wilt.

Het is belangrijk dat we uit de impasse van de dualiteit stappen en gaan beginnen met iets nieuws opbouwen. We staan voor een groot kantelpunt in de tijd. De dualiteit kunnen we alleen overstijgen als we samenwerken. Het Tijdboek is een bundeling van nieuwe dingen die in opbouw zijn. Er kunnen bijvoorbeeld een soort van ‘praatkringen’ worden opgericht om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Daarmee bouw je een gezamenlijk fundament op. Door een beeld te schetsen van het nieuwe kan het oude makkelijker losgelaten worden.

Het interview kun je onderstaand bekijken (59:37 min.).
[Tekst gaat door onder de video.]

Over Tijdboek LuMens

Het Tijdboek is heel toegankelijk en leest als een luxe tijdschrift (hardcover). De artikelen zijn gegroepeerd over acht deelgebieden: tijden van verandering, seksualiteit & levensbewustzijn, onderwijs, gezondheid & wetenschap, community, economie, leiderschap en persoonlijke groei.

De 32 inspirerende artikelen zijn geschreven door diverse bevlogen auteurs, waaronder Bob de Wit (Society 4.0), Sanne Burger (Broodje Corona), Sander Funneman (Electrisch Ecosysteem), Tijn Touber (Wise Tribe), Olaf Weller (KeuzeVrijBijMij), Ad Broere (parallelle economie) en Anthony Migchels (De Florijn).

Je kunt de eerste editie van het Tijdboek bestellen via deze link. Het plan is om in de loop der tijd in totaal 5 Tijdboeken te gaan maken. De volgende 4 thema’s zijn waarschijnlijk: Waarnemen, Leiderschap, Verbinden en Creëren.

Wat fijn om te zien dat er zoveel bewuste mensen bezig zijn om de nieuwe wereld te crëeren. Dat geeft hoop en moed! Hierbij nodigen we je van harte uit om op jouw manier, vanuit jouw eigen kracht, ook mee te helpen met het vormgeven van de nieuwe samenleving.

Laten we beginnen…