Voeding

“In een nieuwe samenleving verbouwen we zelf of gezamenlijk voedingsmiddelen, verdelen we de opbrengst onderling, ruilen we dit met onze buurtgenoten of kopen we het bij lokale boeren. We eten biologische, verse en gezonde producten en we hebben respect voor de natuur.”

In deze turbulente tijd is het verstandig om te zorgen dat je niet volledig afhankelijk bent van supermarkten of winkels. Dat kan door bijvoorbeeld zelf een moestuin aan te leggen of door in  je eigen buurt op zoek te gaan naar boeren waar je rechtstreeks groente, fruit, melk, eieren, etc. kunt kopen.

Je kunt ook gezamenlijk een voedselcoöperatie opzetten, waarbij je voedingsmiddelen onderling kunt verdelen. Wil je nog een stap verder gaan, dan kun je ook samen met 200 andere huishoudens mede-eigenaar worden van een Herenboerderij, zodat je samen duurzaam voedsel kunt produceren voor eigen gebruik. Op deze pagina vind je hier meer informatie over.

Zelf voedsel verbouwen

Als je een tuin hebt, richt deze dan geheel of gedeeltelijk in als moestuin. Heb je nog nooit groenten gekweekt, start dan met eenvoudiger soorten, zoals wortels, uien, bonen, koolsoorten, andijvie, prei, bieten en knolrapen. Op internet kun je veel informatie vinden over het zelf kweken van groenten en fruit. Of haal bijvoorbeeld inspiratie uit het boek De Makkelijke Moestuin 2.0 van Jelle Medema.

Heb je geen tuin, kijk dan of je kunt samenwerken met iemand die wel een (grote) tuin heeft en deel de opbrengst. Heb je geen buren of vrienden met wie je dit samen kunt doen, kijk dan eens bij boeren in de buurt. Misschien zijn die bereid om je een stukje van hun land te laten huren. Of denk eens aan een raamtuin of een mini moestuin op je balkon of vensterbank. Kiem­groenten, zoals taugé, zijn hiervoor heel geschikt. In kiemgroenen zitten veel goede bouwstoffen en vitaminen.

De eenvoudigste manier om aan zaden te komen is ze te bestellen bij een webshop. Enkele goede leveranciers met een biologisch zadenassortiment zijn bijvoorbeeld: Dutch Garden Seeds, Zaadhandel Van der Wal, Vreeken’s zaden, Zadenkopenonline.nl, Garant Zaden en De Bolster. Het is belangrijk om geen genetisch gemodificeerde zaden te kopen.

Op zoek naar lokale boeren

Het is nu de tijd om je lokale netwerk uit te breiden en te versterken. Dus verken je omgeving en ga op zoek naar boeren waar je rechtstreeks (aanvullende) producten kunt kopen. Onderstaand vind je een aantal handige overzichten, die je alvast op weg kunnen helpen.

  • Verkooppunten en voedselgemeenschappen [PDF]
    Overzicht van lokale verkooppunten, voedselgemeenschappen en platforms (15 pagina’s). Het overzicht is per provincie gesorteerd met op de laatste pagina een aantal landelijke initiatieven. Je kunt op de linkjes in het PDF-overzicht klikken om naar de betreffende website te gaan.
  • Lokaal kopen bij boeren [PDF]
    Overzicht voor als je op zoek bent naar boeren waar je lokaal je voedingsmiddelen kunt kopen en een aantal andere lokale initiatieven.

Voedselcoöperatie opzetten

De kern van een voedselcoöperatie bestaat uit individuele mensen of kleine groepjes die zelf actief bezig zijn met het produceren van (bij voorkeur biologisch of biodynamisch) voedsel, zoals groente, fruit, kruiden, noten, zaden, granen, eieren en dergelijke. Zij verenigen zich om de uitwisseling van de overvloed aan geoogste producten onder elkaar te organiseren.

Deelnemers aan de coöperatie zijn bijvoorbeeld mensen met een moestuin aan huis, met een eigen volkstuintje, met een gezamenlijke moestuin of volkstuin, of mensen die zelf een voedselbos hebben. De leden produceren zelf allemaal voldoende voedsel om een deel van hun oogst ter beschikking te kunnen stellen aan anderen. Zij delen en ruilen hun overvloed met elkaar.

Bijvoorbeeld: ik heb nu een kilo verse sperziebonen over en geef ze aan jou. En jij hebt op een gegeven moment 10 eieren over en geeft die aan mij. Op deze manier kunnen de individuele deelnemers van deze coöperatie van een breder scala aan voedselproducten genieten. De coöperatie kan zich vervolgens verbinden met lokale boeren- en andere bedrijven in de voedselsector om het scala aan voedselproducten verder te verbreden. Hierbij valt te denken aan zuivel (melk, kaas, boter), meel, brood, honing, vlees en vis.

Dit samenwerkingsverband is ook een goede basis voor:
* Het uitwisselen van kennis en ervaring met betrekking tot het verbouwen van biologisch en bio-dynamisch voedsel.
* Het delen en ruilen van onder andere zaailingen, plantjes en zaden, naast andere zaken.
* Het samen inmaken en drogen van groente en fruit en dergelijke.
* En uiteraard is het een mooi platform om elkaar met raad en daad door de ‘moeilijker tijden’ heen te helpen.

Mede-eigenaar worden van een Herenboerderij

Een andere mogelijkheid is om zelf mede-eigenaar te worden van een Herenboerderij bij jou in de buurt. Herenboeren is een groeiende burgerbeweging van coöperatieve boederijen om samen duurzaam voedsel te produceren. Het concept houdt in dat zo’n 200 huishoudens ieder eenmalig 2000 euro inleggen voor de oprichting en realisatie van een boerderij in hun eigen omgeving. Elke Herenboerderij heeft een eigen boer in dienst die fungeert als bedrijfsleider.

Daarnaast betalen de leden wekelijks een contributie van gemiddeld 10 euro per persoon. Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt (groenten, fruit, kruiden, eieren, vlees), wordt verdeeld onder de leden. Je bent dan dus samen eigenaar van het bedrijf. De leden bepalen wat ze willen eten en hoe het voedsel wordt geproduceerd.

Herenboeren zijn soeverein, want ze runnen met elkaar een bedrijf zonder zoiets als een bank of subsidie. Hun boer zorgt voor voldoende duurzaam geproduceerd en kwalitatief goed voedsel. Hij of zij krijgt daarvoor een salaris. Zo maken de Herenboeren werk van een eerlijk, door mensen gedragen en bovenal toekomstbestendig voedselsysteem.

Zie onderstaande video die in 4 minuten uitlegt hoe het werkt. En bekijk de plattegrond met Herenboerderijen in Nederland en waar er geïnteresseerden zijn voor het starten van een Herenboerderij.

Meer informatie

Boeken


- Aanvullingen zijn van harte welkom. Daarmee kun je ook anderen inspireren! -